Het m.s. "Willem Ruys" en de vele reizen op Nederlandsch-Indië
Het m.s. "Willem Ruys" ligt afgemeerd in de Schiehaven van Rotterdam
Het m.s. “Willem Ruys” kwam in november 1947 in de vaart, maar werd niet bekend om het vervoer van troepenonderdelen. Er zullen ongetwijfeld militairen individueel hebben meegereisd, maar daar bleef het dan ook bij. De oorzaak dat er geen troepen mee vervoerd werden was hoogstwaarschijnlijk omdat dat het nog een nieuw schip was, maar dat is mijn vermoeden. Wel staat de “Willem Ruys” bekend om haar vele reizen van en naar Nederlands-Indië. Het gebruik van boordgeld kwam tijdens deze reizen veelvuldig voor, zodat er veel varianten in omloop kwamen. De eerste scheepsbiljetjes hadden nog geen vermelding van het predicaat Koninklijk. Vanaf 1948 toen er een geheel nieuw ontwerp aan scheepsgeld in omloop kwam werd het predicaat Koninklijk wél vermeld. (zie hiervoor pagina Boordgeld-Biljetten RL en KRL)
Een deel van de brug en enkele documenten
Ondanks de vele reizen met het m.s. “Willem Ruys” ben ik nog niet eerder in contact geweest met iemand die reiservaringen met dit schip heeft. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die een reisverslag, documenten, foto’s en/of scheepsgeld hebben bewaard. Natuurlijk ben ik bereid om zo’n verslag in overleg op mijn website te plaatsen.
Etui voor het bewaren van het scheepsgeld
De complete serie boordgeld van het m.s. "Willem Ruys"
Mevrouw G.B.B. Martens-van ’t Erven heeft ook met de “Willem Ruys” gereisd. Zij was getrouwd met een K.N.I.L militair en reisde na haar verlof in Holland met haar twee jonge kinderen en een derde kind op komst terug naar haar man in Nederlandsch-Indië. Uit haar nalatenschap heb ik bovenstaande documenten, scheepsbiljetjes en bijbehorende etui verkregen.
Ik doe graag een oproep aan mensen die hun reiservaringen met het m.s. "Willem Ruys" via deze website willen delen!