N.V. Vereenigde Nederlandsche Stoomvaartmaatschappij

(Holland-Afrika Lijn)

De Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij werd in 1920 opgericht om in samenwerkingsverband met acht grote Nederlandse scheepvaartmaatschappijen lijndiensten te exploiteren. Hiertoe behoorden dus ook de KRL, de SMN en de HAL. Verspreid over enkele continenten exploiteerde de VNS diverse lijndiensten en de Holland Afrika Lijn was daar een van. Op deze lijndienst werden zowel vracht als passagiers vervoerd en van tenminste één van deze reizen is bekend dat er boordgeld werd gebruikt.

Het boordgeld gebruikt op het S.S. "Waterman" tijdens de VNS-periode

Av.VNS.Wa.---.05 Holland-Afrika Lijn

a. Eenzijdig gedrukt waarbij de tekst zowel in het Engels als Nederlands is vermeld.

b. Naam van de scheepvaartmaatschappij.

c. Ondanks de datum van na 1 april 1950 wordt er geen Ned. Crt., (Mogelijk waren er alleen Nederlandse passagiers aan boord?)

d. Er wordt geen verzilveringsclausule vermeld.

e. Naam van der lijndienst die de VNS verzorgde.

Av.VNS.Wa.---05 Holland- Afrika Lijn

Gezocht!

Ik ben op zoek naar boordgeld-biljetjes die werden gebruikt op schepen bij de VNS. Het biljetje hierboven werd gebuikt op het ss "Waterman" tijdens een uitreis in maart 1952 en werd uitgevoerd onder de Holland-Afrika lijn. Daar ik zelf niet in het bezit ben van dergelijke biljetjes zoek ik alle waardes die in omloop zijn geweest. Mogelijk liepen de waardes vanaf 5 cent op tot 2,50? Het is mij ook niet bekend of alleen tijdens de reis-(zen) met het ss "Waterman" boordgeld werd gebruikt, of dat er ook nog andere schepen werden ingezet.

Uiteraard wil ik voor ieder boordgeldbiljetje een passende vergoeding geven!